WITA gaf een presentatie op een Europees seminarie!

31/05/24

Op donderdag 16 mei was het WITA-team te vinden in het Brusselse ‘Paleis Der Academiën’ om er te spreken op het seminarie over de arbeidsomstandigheden voor kunstenaars in Europa. Dat seminarie werd georganiseerd door de federatie Wallonië-Brussel in het kader van het Belgisch Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie.  

Het seminarie was het ideale moment voor het WITA-team om haar expertise te delen met een breed publiek. Rechtstreekse vertegenwoordigers van de cultuursector en politieke beleidsmakers kregen zo meer inzicht in hoe het Europees sociaal landschap voor kunstwerkers eruitziet. Dit waren enkele hoogtepunten:  

  • Spanje, Ierland en het WITA-team van België konden samen hun nationale ervaringen delen, wetende dat België vaak als voorbeeld wordt genoemd.  
     

  • We keken naar eerlijke praktijken in de sector, met als voorbeeld de Code voor Eerlijke Praktijken in Nederland, en het Belgische Fédération des Arts Plastiques (LAFAP) presenteerde zijn online calculator voor het berekenen van de juiste vergoeding voor tentoonstellingen, www.calculateur.lafap.be . De discussie ging ook over het feit dat het recht om te onderhandelen over collectieve overeenkomsten en contracten essentieel is om de socio-professionele omstandigheden van kunstenaars te verbeteren. 
     

  • Tot slot werd de kwestie van gendergelijkheid in de sector onder de loep genomen. Dat gebeurde onder andere met statistieken over beklede posities en de evolutie in de tijd. Ook het effect van de ‘MeToo’-beweging kwam aan bod. 

Zo kunnen de Europese beleidsmakers opnieuw de koppen bij elkaar steken om na te denken over hoe ze de arbeidsomstandigheden voor kunstwerkers kunnen verbeteren op Europees niveau. Het seminarie was zowel fysiek als online te volgen.  

Ben je benieuwd naar wat er aan bod kwam? Bekijk de powerpoint van het seminarie hier.  

Wil je meer weten over dit seminarie? Je vindt meer info via Home: Fédération Wallonie-Bruxelles (swoogo.com).